Behandeling

Ik behandel alleen in de basis GGZ (profielen 1-4 in het zorgprestatiemodel).

Mijn praktijk is gericht op onderstaande problematieken:
~ Zwangerschaps- en bevallingstrauma en de klachten die hieruit voortkomen (angst, somberheid)
~ Verlies van een (prille) zwangerschap en/of kindje.
~ Angst voor een nieuwe zwangerschap of bevalling.
~ (Dreigende) ongewenste kinderloosheid
~ Moeite met het moederschap en/of de opvoeding

Binnen de behandelsessie zullen die behandelelementen naar voren komen die het beste passen bij de klachten en de doelen.
Behandelmethoden die ik vaak gebruik zijn:
∼ EMDR, een vorm van traumatherapie die onder andere wordt ingezet bij trauma, angst en zelfbeeld. Voor meer info: EMDR Nederland
∼ Cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij de focus ligt op hoe je door het veranderen van je gedrag en gedachten ook je gevoel kan veranderen.
∼ Oplossingsgerichte therapie, waarbij de focus ligt op de gewenste uitkomst en minder op de klacht.

Zwangerschaps- en bevallingstrauma

De periode van de zwangerschap en vlak erna wordt vaak als heel bijzonder beleefd. Maar soms gaat het niet helemaal zoals je had verwacht of gehoopt en maak je beschadigende of traumatische ervaringen mee in deze tijd.

~ Zo kan er sprake geweest zijn van een lang (medisch) proces om zwanger te worden, een verlies van een (prille) zwangerschap door een miskraam of een voortijdige beëindiging.
~ Ook kun je tijdens de zwangerschap beschadigende ervaringen opdoen, bijvoorbeeld als je hoort dat je kindje misschien niet gezond ter wereld gaat komen. Of dat er medische ingrepen nodig waren, waarbij je je veel zorgen hebt gemaakt.
~ Tijdens de bevalling kun je je niet gehoord hebben gevoeld of het idee hebben gehad dat je alle controle kwijt was. Ook tijdens de kraamperiode kun je het gevoel hebben gehad niet de controle te hebben gehad en dat je gewoon maar door moest gaan.

Je kunt hier veel last van hebben en het kan ook negatieve gevolgen hebben voor jezelf, je relatie met je partner en/of kind. Helaas is het nog te vaak een taboe om dit te bespreken, laat staan er begeleiding bij of behandeling voor te krijgen. De Witte Zebra is een praktijk die hierop gericht is. Want beschadigende ervaringen vanuit je zwangerschap of bevalling hoeven niet beschadigend te blijven!

Websites voor meer informatie

Stichting bevallingstrauma ~ voor algemene info over bevallingstrauma
EMDR.nl ~voor meer informatie over EMDR
NEL Magazine ~ voor de trotse ouders van een overleden kind