Zwangerschaps- en bevallingstrauma

De periode van de zwangerschap en vlak erna wordt vaak als heel bijzonder beleefd. Maar soms gaat het niet helemaal zoals je had verwacht of gehoopt en maak je beschadigende of traumatische ervaringen mee in deze tijd.

  • Zo kan er sprake geweest zijn van een lang (medisch) proces om zwanger te worden, een verlies van een (prille) zwangerschap door een miskraam of een voortijdige beëindiging.
  • Ook kun je tijdens de zwangerschap beschadigende ervaringen opdoen, bijvoorbeeld als je hoort dat je kindje misschien niet gezond ter wereld gaat komen. Of dat er medische ingrepen nodig waren, waarbij je je veel zorgen hebt gemaakt.
  • Tijdens de bevalling kun je je niet gehoord hebben gevoeld of het idee hebben gehad dat je alle controle kwijt was. Ook tijdens de kraamperiode kun je het gevoel hebben gehad niet de controle te hebben gehad en dat je gewoon maar door moest gaan.

Je kunt hier veel last van hebben en het kan ook negatieve gevolgen hebben voor jezelf, je relatie met je partner en/of kind.
Helaas is het nog te vaak een taboe om dit te bespreken, laat staan er begeleiding bij of behandeling voor te krijgen. De Witte Zebra is een praktijk die ook hierop gericht is. Want beschadigende ervaringen vanuit je zwangerschap of bevalling hoeven niet beschadigend te blijven!