Gevolgen

Een zwangerschaps- of bevallingstrauma kan veel gevolgen hebben voor jezelf, je relatie en je kind.

Vrouwen met een bevallingstrauma voelen zich vaak afgezonderd van andere vrouwen. Aan de ene kant omdat er gevoelsmatig een groot verschil zit tussen haar bevallingservaring en die van andere vrouwen. Aan de andere kant wordt er vanuit de maatschappij vaak verwacht dat vrouwen hun bevallingservaring snel verwerken.

Hierdoor kan je je door zo’n trauma depressief, alleen en soms ook schuldig voelen, omdat je het gevoel hebt ‘zwakker’ te zijn dan andere vrouwen omdat het niet lukt om je bevallingservaring te vergeten.

Het dagelijks leven wordt dan beïnvloed door negatieve gedachten en niet lekker in je vel zitten.  Dit kan verschillende gevolgen hebben:

    • Gevolgen voor jezelf.

Oververmoeidheid, concentratieproblemen, teveel of te weinig emoties, piekeren over het gebeurde, onzekerheid over je kwaliteiten, twijfels over een eventuele volgende zwangerschap, angst, depressie, burn-out, vermijding van medische handelingen als uitstrijkjes etc.

    • Gevolgen voor je baby.

Als je als moeder niet goed in je vel zit, dan kan dit een minder goede start voor je kind betekenen. Dit kan invloed hebben op de hechting, het veiligheidsgevoel en de emotionele ontwikkeling van je kind. Daarnaast kan de baby een levende herinnering zijn aan het trauma. Ook kun je te waakzaam zijn over de gezondheid van je kind.

    • Gevolgen voor je relatie.

Verminderde interesse of vermijding van geslachtsgemeenschap, relatieproblemen.

Angst voor de bevalling (tokofobie)

Het is heel normaal om je zenuwachtig, gespannen of angstig te voelen over een zwangerschap en/of de bevalling. Maar bij extreme, pathologische angst en actieve vermijding van de bevalling, is er sprake van tokofobie. Dit komt voor bij ongeveer 13% van de vrouwen.
Er zijn twee soorten tokofobie:

  • Primaire tokofobie: morbide angst voor bevallen bij een vrouw die nog nooit eerder zwanger is geweest.
  • Secundaire tokofobie: morbide angst voor bevallen, ontwikkeld na een eerdere traumatisch ervaren bevalling. Secundaire tokofobie kan ook voorkomen na een miskraam, doodgeboorte, of afgebroken zwangerschap.