Voor wie

De Witte Zebra is een psychologiepraktijk én (online) plek waar er juist ook aandacht is voor de minder leuke kanten van zwangerschap, bevalling, kraamtijd en jong moederschap.

De focus ligt op de last achter je laten, zodat er ruimte komt voor rust en weer kunnen genieten (ook al lijkt dat in het begin soms ver weg).

De Witte Zebra behandelt alleen in de Basis GGZ (profielen 1-4 in het zorgprestatiemodel).

Vanaf september 2023 gaat De Witte Zebra meer online behandelen.

Binnen de behandelsessies zal dat gedaan worden wat het best passend is bij de hulpvraag, klachten en vooral ook het onderliggende verlangen (doel) van de behandeling.

De aanpak is altijd holistisch, wat betekent dat er altijd gekeken wordt naar het grotere geheel. Klachten staan namelijk nooit op zichzelf.

Behandelmethodes die vaak worden ingezet:

  • EMDR (vorm van traumatherapie, voor meer info: EMDR Nederland)
  • oplossingsgerichte therapie, waarbij de focus ligt op de gewenste uitkomst en minder op de klacht.
  • elementen van de cognitieve gedragstherapie
  • psycho-educatie (uitleg over hoe dingen werken in je lichaam, brein, emoties etc).

Zwangerschaps- en bevallingstrauma

De periode van de zwangerschap en vlak erna wordt vaak als heel bijzonder beleefd.
Maar soms gaat het niet helemaal zoals je had verwacht of gehoopt en maak je beschadigende of traumatische ervaringen mee in deze tijd.

– Zo kan er sprake geweest zijn van een lang (medisch) proces om zwanger te worden, een verlies van een (prille) zwangerschap door een miskraam of een voortijdige beëindiging.
~ Ook kun je tijdens de zwangerschap beschadigende ervaringen opdoen, bijvoorbeeld als je hoort dat je kindje misschien niet gezond ter wereld gaat komen. Of dat er medische ingrepen nodig waren, waarbij je je veel zorgen hebt gemaakt.
~ Tijdens de bevalling kun je je niet gehoord hebben gevoeld of het idee hebben gehad dat je alle controle kwijt was. Ook tijdens de kraamperiode kun je het gevoel hebben gehad niet de controle te hebben gehad en dat je gewoon maar door moest gaan.

Je kunt hier veel last van hebben en het kan ook negatieve gevolgen hebben voor jezelf, je relatie met je partner en/of kind. Helaas is het nog te vaak een taboe om dit te bespreken, laat staan er begeleiding bij of behandeling voor te krijgen. De Witte Zebra is een praktijk die hierop gericht is. Want beschadigende ervaringen vanuit je zwangerschap of bevalling hoeven niet beschadigend te blijven!

Websites voor meer informatie

Stichting bevallingstrauma ~ voor algemene info over bevallingstrauma
EMDR.nl ~voor meer informatie over EMDR
NEL Magazine ~ voor de trotse ouders van een overleden kind